Κανόνας η εργασία 7 μέρες την εβδομάδα επί 10 ώρες τη μέρα (AUDIO)

Στις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε εκπομπή της ΕΡΤ-1.

Όπως σημείωσε, για τους εργαζόμενους και στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό σε όλη την Ελλάδα, ο κανόνας είναι εργασία 7 μέρες σερί την εβδομάδα, πάνω από 10 ώρες την ημέρα, χωρίς να τηρείται η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν οργάνωση στο σωματείο τους ή δεν υπάρχει κλαδικό σωματείο σε μεγάλες περιοχές κυρίως της επαρχίας, ο εργοδότης κάνει ότι θέλει, απασχολεί τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, διακόπτει ή απαγορεύει το διάλειμμα όποτε θέλει, δίνει φαγητό απ’ ότι περισσεύει, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν σε σπίτια κυριολεκτικά τρώγλες.

Αυτή η πραγματικότητα, συνέχισε ο Γ. Στεφανάκης δεν είναι κρυφή, συμβαίνει εδώ και χρόνια και πριν από την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, επεσήμανε και στην φάση της ανάπτυξης, πριν από την πανδημία, κάποιοι μας κατηγορούσαν τότε ότι, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που κάνουμε για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του κλάδου, κάνουν κακό στο τουριστικό προϊόν. Αποδείχτηκε, υπογράμμισε ότι το σπάσιμο των ρεκόρ του τζίρου, αφίξεων κλπ. στον κλάδο το 2018, 2019 δεν συνδέθηκε με τις απολαβές των εργαζομένων, έγινε το αντίθετο.

Τέλος ο Γ. Στεφανάκης ανάφερε ότι οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο είναι πλασματικός αριθμός, καθώς οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών με μισθό των 300 ευρώ, υπολογίζονται ως εργαζόμενοι, καλύπτοντας οργανικές θέσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μη θέλοντας να δουλεύουν άλλο σαν σκλάβοι, άλλαξαν κλάδο απασχόλησης.