Site icon Το Ροδάμι

Μαρία Κομνηνάκα – Τιμούμε και αντλούμε συμπεράσματα από τον ηρωικό αγώνα των Δωδεκανησίων

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύμης για την 77η επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις, παρευρέθηκε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. Σε δήλωση της σημείωσε: 

«Τιμούμε και αντλούμε συμπεράσματα από τον ηρωικό αγώνα των Δωδεκανησίων που δεν υπέκυψαν στη ναζιστική-φασιστική κατοχή, αλλά ούτε και στην Αγγλική που ακολούθησε μετά την παράδοση της Δωδεκανήσου στις 8 Μαΐου 1945 από τους Γερμανούς στους Άγγλους.

Και στη νέα κατοχή οι νησιώτες πήραν το ζήτημα της απελευθέρωσης στα δικά τους χέρια, με τη δημιουργία του ηρωικού Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ). Ο ανυποχώρητος αυτός αγώνας συνέβαλε καθοριστικά στο να αναγκαστεί η Αγγλία να παραδώσει οριστικά τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 1947.

Σήμερα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης και στη γειτονιά μας, τα διδάγματα της εποποιΐας που έγραψαν οι ίδιοι οι λαοί, με την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη το Μάη του 1945 είναι ακόμα πιο επίκαιρα από ποτέ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, ειδικά στο Αιγαίο, που η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά μας εντείνεται από την Τουρκία με την ανοχή και ενθάρρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Είναι ζήτημα “ζωής και θανάτου” τώρα να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και κάθε πολεμικό σχεδιασμό.

Να μην περάσει η νέα επαίσχυντη επιθετική Ελληνοαμερικανική συμφωνία που μετατρέπει όλη τη χώρα σ’ ένα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και σε πιθανό στόχο αντιποίνων. Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό.»

Exit mobile version