Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού – Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

Η 1η  ΜΑΗ 2022

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Κυριακή 1η  Μάη στις 10:30 π.μ. στο Σύνταγμα

(προσυγκέντρωση 9.30 π.μ. στους Στύλους του Ολυμπιείου Διός)

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς Ρόδος, 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου Κως, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Οργανώνουμε τον αγώνα μας

– Δημιουργούμε εστίες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο – Δεν πάμε βήμα πίσω από

τις σύγχρονες ανάγκες μας

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που έκαναν πράξη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και έδωσαν μαζικά το “παρών” στην απεργία στις 6 Απρίλη! Όλους τους απεργούς που ξεπέρασαν τα ψευτοδιλήμματα και τις δυσκολίες! Ειδικά όλους τους νέους εργαζόμενους που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα να απεργήσουν!

Συνάδελφοι η απεργία ήταν πετυχημένη! Οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα εξέφρασαν την αντίθεσή μας στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημά μας, ενώ έβαλε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στείλαμε και πάλι στα «σκουπίδια της ιστορίας» τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, παρά τα εμπόδια που προσπάθησε η κυβέρνηση να βάλει σε πολλά σωματεία βγάζοντας παράνομη την απεργία, αλλά και επιστρατεύοντας την καταστολή με συλλήψεις απεργών.

Η νέα προσπάθεια κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και εργοδοτών για καλλιέργεια κλίματος αναμονής μέχρι την επιστροφή στην πολυπόθητη

«κανονικότητα» και την επαναφορά της οικονομίας δεν αναστέλλει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις μας. Οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από το εάν η οικονομία μπαίνει σε κατάσταση ανάκαμψης ή ύφεσης, ανεξάρτητα από το αν ρέουν εκατομμύρια από τα ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε βελτίωση των εργασιακών μας συνθήκων, ούτε σε αναβάθμιση του Πολιτισμού. Άλλωστε εδώ και χρόνια προετοιμάζεται από το κράτος η ιδιωτικοποίηση μουσείων, η εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, και η συνέχιση της ομηρίας σε συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ένα μισθό που συρρικνώθηκε έως και 30% την προηγούμενη δεκαετία, με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την ώρα που αυξάνεται η ανασφάλεια μας, με προκηρύξεις ακόμα και των 30 ημερών. Με τους μισθούς που μας «αφήνει» η κρίση, καλούμαστε να πληρώσουμε την ακρίβεια που μας «φέρνει» η ανάκαμψη. Είτε όταν μειώνεται ο μισθός, είτε όταν ανεβαίνουν οι τιμές και οι φόροι – πολύ περισσότερο όταν το ένα ακολουθεί το άλλο – όπως συμβαίνει τώρα – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Παράγουμε όλο και περισσότερα, ενώ απολαμβάνουμε αναλογικά λιγότερα για να τροφοδοτούμε τα κέρδη των εργοδοτών.

Το άνοιγμα της δουλειάς για εμάς σημαίνει εργασιακά δικαιώματα-λάστιχο και άθλιους όρους εργασίας -είτε με απολύσεις, είτε με καθυστερήσεις πληρωμών, είτε ακόμα με σκάμματα χωρίς τουαλέτες και πόσιμο νερό (!)- με στόχο το περαιτέρω χαμήλωμα των απαιτήσεων μας, το «να είστε και ευχαριστημένοι που έχετε δουλειά». Αρκεί η δουλειά να «βγαίνει» από κακοπληρωμένους αν όχι απλήρωτους συμβασιούχους. Πλέον οι αυταπάτες για ατομική λύση και συμβιβασμό με τις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες έχουν συντριβεί από την πραγματικότητα με τη γενικευμένη επίθεση των εργοδοτών.

Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ καλεί όλους τους συναδέλφους σε διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, αυξήσεις σε μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, νέους κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα «προστατεύσουν» τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι, ότι ο μόνος αποτελεσματικός αγώνας στο σήμερα είναι αυτός των εργαζομένων που ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους βάζουν στο επίκεντρο αυτά που έχουν ανάγκη, ενάντια στον

αντίπαλο τους, το μαύρο μέτωπο εργοδοσιών, κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους μέσα στα σωματεία.

Με απεργιακή κλιμάκωση στην Εργατική Πρωτομαγιά ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι

αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους άλλους

ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, κάλυψη των τεράστιων οργανικών κενών στο ΥΠΠΟ από το προσωπικό ΙΔΟΧ
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Ανθυγιεινό επίδομα για τις ειδικότητες που προσφέρουν ανθυγιεινή εργασία ή εργάζονται σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα
  • Καμία καθυστέρηση πληρωμών!
  • Αξιοπρεπή συνθήκες εργασίας- πόσιμο νερό, τουαλέτες και επαρκή κοντέινερ για κάθε σκάμμα και συνεργείο.
  • Κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων για απομακρυσμένα έργα από το ΥΠΠΟ
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, ενέργεια και καύσιμα
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ