Συγκινητική η παράσταση ΑΘηνά Χατζηεσμέρ, αναβάλλεται η μουσική παράσταση

Αθηνά Χατζησμέρ

Καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό η παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ ετών 17», με την ερμηνεία της Βάλιας Κουμπή.

Ο θεατρικός αυτός μονόλογος της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου αφορά τη ζωή της Αθηνάς Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που μεγάλωσε κι έζησε στην περιοχή Γερμανικά των Νέων Σφαγείων του Ταύρου της Αθήνας. Η Αθηνά ήταν ορφανή από πατέρα και αδελφό, μαθήτρια Γυμνασίου μόλις 17 χρόνων και δούλευε ως ράφτρα για λίγα ψίχουλα. Οργανώθηκε στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, την θρυλική ΕΠΟΝ, συνελήφθη από τα Τάγματα ασφαλείας και μεταφέρθηκε στην Γκεστάπο. Βασανίστηκε για να προδώσει τους συνεργάτες της, χωρίς, όμως, να υποκύψει στα βασανιστήρια και να λυγίσει.

Με μια σύντομη ομιλία πριν την έναρξη της παράστασης, η Μαρδίτσα Πάνου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής, έδωσε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Την περίοδο δηλαδή της κατοχής, των μαζικών λαϊκών αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Σύντομη αναφορά έκανε επίσης στην κατάσταση που υπήρχε εκείνη την περίοδο στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη συνέχεα με την ίδρυση του ΕΜΠΑ, ενόψει και της επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα σε λίγες μέρες.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα μουσική παράσταση με τίτλο: «Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι»

Η Τομεακή Επιτροπή, με λύπη ανακοινώνει την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα μουσικής παράστασης λόγω αιφνίδιου προβλήματος ενός από τους βασικούς ερμηνευτές.

Η μουσική παράσταση θα γίνει σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες για τη συμβολή και την προσφορά τους.