Site icon Το Ροδάμι

Για τις απαράδεκτες απολύσεις που έγιναν με την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τις απαράδεκτες απολύσεις που έγιναν με την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Tο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής: 

«Η επιλογή της κυβέρνησης να προσθέσει από τον Ιούνη του 2020 το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” στην πανσπερμία των “ευέλικτων” εργασιακών σχέσεων, που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έλυσε τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να εντείνουν την εκμετάλλευση, φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζομένων και τη νέα οικονομική κρίση.

Η περικοπή των μισθών κατά 20%, που περιλαμβάνει επίσης το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων, η επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών και οι συνεχόμενες επεκτάσεις του προγράμματος, έχουν ήδη επιφέρει μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης.

Όμως, το πιο αποκαλυπτικό για τον στόχο του προγράμματος είναι ότι όχι μόνο δεν συνέβαλε, όπως έλεγε η κυβέρνηση στη “διατήρηση των θέσεων εργασίας”, αλλά η ανακοίνωση της παράτασής του για τρεις ακόμη μήνες συνέπεσε με πογκρόμ απολύσεων.

Η επιλογή του Υπουργείου Εργασίας να μην θέσει ως προϋπόθεση την απαγόρευση των απολύσεων όσο μια επιχείρηση εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μαζικές απολύσεις.

Επιπλέον, με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και υπό τον εκβιασμό των εργοδοτών, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται. Αλλά, ακόμα και όπου τηρείται τυπικά ο μειωμένος χρόνος εργασίας, το μοντέλο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

Exit mobile version