Site icon Το Ροδάμι

Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο, Κρατικό Θεραπευτήριο και Κέντρο Υγείας Λέρου για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή

ΚΟΒ ΛΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο, Κρατικό Θεραπευτήριο και Κέντρο Υγείας Λέρου, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, Δήμητρα Παντάπαση. Εκεί, συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου (ΕΙΘΕΛ), με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων αλλά και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λέρου.

Στις παραπάνω συναντήσεις υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση του Γενικό Νοσοκομείο, Κρατικό Θεραπευτήριο και Κέντρο Υγείας Λέρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Από τη συζήτηση προέκυψαν μια σειρά από σοβαρά θέματα όπως, η έλλειψη αναισθησιολόγου για 15 μέρες το μήνα και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ ώστε να μπορούν και να γίνονται οι διακομιδές ασθενών αλλά και να γίνονται με ασφάλεια. Η δομή Υγείας υποφέρει, όπως και σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων της χώρας, από την υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί και ειδικευόμενοι ή μεταφερόμενοι από δομές των γειτονικών νησιών ή την ηπειρωτική χώρα προκειμένου να καλυφθεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χειρουργική κλινική είναι διαθέσιμα μόλις 14 κρεβάτια για την κάλυψη των αναγκών 5 κλινικών. Κενά σε προσωπικό έχουν δημιουργηθεί και μετά την υποχρεωτική αναστολή ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η κατάσταση των κτιρίων του νοσοκομείου, αφού πολλά από αυτά είναι σχεδόν 100 ετών υποσυντηρημένα ή εντελώς ασυντήρητα (πολλά είναι και διατηρητέα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη συντήρηση και τη λειτουργικότητά τους) καθώς και οι περιβάλλοντες χώροι των δομών του Γ.Ν.-Κ.Θ-Κ.Υ.-Λέρου. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολλούς κινδύνους για τους εργαζόμενους, τους ασθενείς αλλά και τον ιατρικό εξοπλισμό του νοσοκομείου ενώ επιπλέον εγείρονται και ερωτήματα για το κατά πόσο μια τέτοια κατάσταση βοηθά τους πάνω από 200 φιλοξενούμενους των Ψυχιατρικών Δομών.

Το βασικό ζήτημα που αναδείχθηκε από την πλευρά του Κόμματος ήταν η κοινή ρίζα που έχουν όλα τα αναφερόμενα προβλήματα και εντοπίζεται στο γεγονός ότι η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, ως εμπόρευμα. Το «νέο ΕΣΥ» που φτιάχνει η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια του δρόμου που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεφεύγει από αυτή τη λογική. Η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δοθεί από νέους και παλιούς σωτήρες αλλά βρίσκεται στον αγώνα τον ίδιων των εργαζομένων μέσα στα σωματεία και τις ενώσεις τους αλλά και συνολικά του λαού του νησιού, που θα βάζουν μπροστά την διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών τούς.

Από τις συναντήσεις αποδείχθηκε ότι το «στη Λέρο είμαστε καλά στον τομέα της υγείας» είναι και πλασματικό και προσωρινό. Μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι οι περιοχές που είναι σε χειρότερη κατάσταση αλλά οι σύγχρονες ανάγκες με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας για πλήρη και ουσιαστική, δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών πρόληψης και θεραπείας όλου του πληθυσμού του νησιού.

Η ΚΟΒ Λέρου του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως το επόμενο διάστημα θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας στο νησί αλλά και την ανάγκη διεκδίκησης σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Αναδημοσίευση από 902.gr

Exit mobile version