47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» – Σήμερα Κυριακή 5 Σεπτέμβρη στην Ερμούπολη οι εκδηλώσεις στη Σύρο

Σήμερα Κυριακή 5 Σεπτέμβρη στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Σύρο.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με συζήτηση με θέμα: «Το πράσινο New Deal και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στη Γυάρο» με σκοπό να αναδειχτούν οι πραγματικές προθέσεις του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η υποκρισία γύρω από το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η πείρα που έχει αποκτήσει ο λαός τόσο από τις αρνητικές συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και από τους αγώνες του για να βάλει εμπόδια, να προστατεύσει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και την ίδια του τη ζωή. Στη συζήτηση θα μιλήσει η Άννα Μαραβέλια, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τήνου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία λαϊκής ορχήστρας, με παλιά λαϊκά τραγούδια της Αντίστασης, του εμφυλίου και της εξορίας με τίτλο «20 ζεϊμπέκικα για τη Γυάρο». Θα ακουστούν τραγούδια των Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Βαμβακάρη, Γενίτσαρη, Καλδάρα κ.ά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του λαού μας και να συμμετάσχουν τραγουδώντας γνωστά τραγούδια, αλλά και να μάθουν άλλα σχετικά άγνωστα. Τραγούδια βγαλμένα μέσα από τους καημούς και τα άγχη του λαού, πλασμένα με ταλέντο, λαϊκή τέχνη αλλά και ευρηματικότητα μέσα στη λογοκρισία εκείνης της εποχής, που όμως άντεξαν και διασώθηκαν, ώστε μέχρι σήμερα να γοητεύουν και να συγκινούν. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (φωνή), Αντώνης Μαραγκός (τρίχορδο & φωνή), Ανδρέας Χατζηιωάννου (λαϊκή κιθάρα & φωνή) και Δημήτρης Μαραγκός (ακορντεόν & φωνή).

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Η φετινή εκδήλωση θα προσαρμοστεί σύμφωνα στις υποδείξεις και τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των διοργανωτών.