Ρόδος – Διαμαρτυρία στις 8 Φλεβάρη στον ΟΑΕΔ για αξιοπρεπές εισόδημα σε όλους τους εργαζόμενους

Σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί στον ΟΑΕΔ στη Ρόδο προχωρούν η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού και τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village», «Sheraton» και «Miramare», διεκδικώντας την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στις πολύμορφες δράσεις σωματείων του κλάδου σε πολλές πόλεις της χώρας που ξεκινούν από τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της διεκδίκησης αιτημάτων που αφορούν την επιβίωση των εργαζομένων στον επισιτισμό, τουρισμό και τα ξενοδοχεία.

Για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού και τις οικογένειές τους, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού και των τριών σωματείων στα ξενοδοχεία της Ρόδου ότι «όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα.

Λογαριασμοί και υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί και δεν μπορούν να τις πληρώσουν ούτε και αυτοί που παίρνουν ως τώρα το επίδομα ανεργίας, πολύ περισσότερο αυτοί που δεν παίρνουν τίποτα».

Οι εξαγγελίες, σημειώνουν, «του υπουργείου Εργασίας για δυο μήνες παράταση σε όσους λήγει η επιδότησή τους αυτές τις μέρες και δυο μήνες έκτακτη επιδότηση σε ένα τμήμα από αυτούς που δεν επιδοτούνται καθόλου, δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν,  «τα νέα για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι καλά. Όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να ξεκινήσει, αλλά και ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει να είναι δραματικά μειωμένη.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου είδαν πέρσι το έτσι και αλλιώς πολύ περιορισμένο εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Πολλοί, ιδιαίτερα στον επισιτισμό, δεν είχαν ούτε δουλειά ούτε επίδομα».

Είναι λοιπόν, υπογραμμίζουν, «ανάγκη να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα εισόδημα αξιοπρεπές για τους ανθρώπους του κλάδου. Χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους που καταλήγουν να αφήνουν τους μισούς απ’ έξω, χωρίς χρονικούς περιορισμούς όταν όλα είναι στον αέρα».

Ρεαλιστικό μέτρο, αναφέρουν, «στήριξης για τους εποχικούς του τουρισμού μπορεί να είναι επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, χωρίς άλλους όρους και μέχρι να ξεκινήσουν δουλειά».

Αυτό το μέτρο, προσθέτουν, «μπορεί να δώσει μια ανάσα μόνο όταν συνοδεύεται από μέτρα ανακούφισης. Δηλαδή την απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος. Την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών και τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί. Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους που είναι πάνω από το 50% των λογαριασμών».

Κανείς, συμπληρώνουν, «δεν θα μας τα χαρίσει αυτά, αν δεν τα διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου με τη συμμετοχή μας στους αγώνες. Έτσι άλλωστε αποσπάσαμε και ό,τι ως τώρα έχει δοθεί.

Γι αυτό το λόγο, καταλήγουν, «δίνουμε συνέχεια στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, ξεκινώντας με μια διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ της Ρόδου, τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί.

Ζητάμε επίδομα ανεργίας για όλους ύψους 600 ευρώ, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις και να διαρκεί μέχρι να ξαναπιάσουμε δουλειά».