Site icon Το Ροδάμι

Δικαίωμα συνταξιοδότησης γονέων με ανήλικα τέκνα

Ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα συνταξιοδότησης γονέων με ανήλικα τέκνα κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ΚΚΕ. 

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής: 

«Με την υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώθηκε άνδρας δημόσιος υπάλληλος και του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στη σύνταξη με 25 χρόνια ασφάλισης έως το 2010 και με ανήλικο τέκνο.

Κρίθηκε ότι η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησής τους, αντίκειται στην αρχή της ισότητας, η οποία κατοχυρώνεται διαχρονικά στο Σύνταγμα και απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου.

Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις δικαστηρίων έχουν ισχύ μεταξύ των διαδίκων και αποτελούν δεδικασμένο για τη λήψη δικαστικής απόφασης σε ανάλογη περίπτωση.

Οι αρμόδιοι, Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ, μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να ισχύει για όλους τους πιθανούς δικαιούχους και πρέπει να προχωρήσουν αμέσως χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Δεν υπάρχει καμιά λογική και είναι άδικο να είναι σε ισχύ διάταξη με την οποία συνταξιοδοτείται πατέρας με ανήλικο και 25ετία το 2011 και να μην ισχύει το ίδιο για το 2010. Αυτή η διάταξη εκτός από τη διάκριση της ισότητας ήταν εντελώς παράλογη. Αν είχες 24 χρόνια 11 μήνες και 29 ημέρες έως 31/12/2010 αποκτούσες δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανήλικο τέκνο, αν είχες 25 χρόνια αποκλειόσουν.

Επιβεβαιώνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που αναδεικνύει το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, ότι με πρόσχημα την ισότητα των δύο φύλλων υλοποιείτε τη θέση σας για κατάργηση των διαφοροποιημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, σημαντική κατάκτηση του εργατικού κινήματος, την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων με ανήλικα τέκνα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Exit mobile version