Site icon Το Ροδάμι

ΝΔ: Διαψεύδεται το κλίμα εφησυχασμού, αλλά επιμένει ότι η παρέμβαση της ΕΕ μπορεί να περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα…

Στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας παραπέμπει η ελληνική κυβέρνηση για τα …δέοντα, μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία αν μη τι άλλο καταρρίπτει το κλίμα εφησυχασμού των τελευταίων ημερών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, «τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου», ενώ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Kατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας επέκρινε την Τουρκία για «αναξιοπιστία», κατηγορώντας την ‘Άγκυρα πως «έκανε το αντίθετο ακριβώς από αυτό που υπέδειξε το ευρωπαϊκό συμβούλιο» και άρα στη νέα Σύνοδο Κορυφής «θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων προκειμένου η Τουρκία να δει το ”μαστίγιο” των κυρώσεων». 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει ότι λίγες μέρες μετά τη δέσμευση της τουρκικής πλευράς να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο», παραβλέποντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν είναι καθόλου άσχετες με το ιμπεριαλιστικό παζάρι, μέσω των οποίων η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα.

Το ΥΠΕΞ επέκρινε επίσης την Τουρκία ότι «δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της διεθνούς κοινότητας» και «αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε σήμερα σε εφημερίδα («Τα Νέα») και προφανώς είχε δοθεί πριν τη νέα τουρκική Navtex, ο Κυρ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «δεν νομίζω πως είναι τυχαίο ότι τελικά υπήρξε μια – ας μη χρησιμοποιήσω τον όρο «αναδίπλωση»- προσαρμογή της τουρκικής θέσεις.

Πηγή: 902.gr

Exit mobile version