Site icon Το Ροδάμι

Επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στη Ρόδο (ΦΩΤΟ)

Από την εκδήλωση
Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας που η πανδημία απλά την έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης, την Τετάρτη, του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη στη Ρόδο.

Ο βουλευτής του Κόμματος περιόδευσε στο Νοσοκομείο της Ρόδου ενώ μίλησε και σε εκδήλωση για την Υγεία με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την πανδημία του κορονοϊού, τα εθνικά συστήματα Υγείας στην εποχή της πανδημίας», που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ στη Ρόδο.

Κατά την περιοδεία του στο νοσοκομείο διαπίστωσε την άσχημη κατάσταση, αλλά και την έκδηλη αγανάκτηση των εργαζομένων για αυτή την κατάσταση.

Στη συνάντηση με τον διοικητή αποκαλύφθηκε η δραματική υποστελέχωση, αφού με βάση το οργανόγραμμα μόνο το 50% γιατρών και νοσηλευτών υπηρετεί στο νοσοκομείο. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που υπηρετούν είναι συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το επόμενο διάστημα χωρίς η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για παράταση.

Ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύθηκαν ότι το Κόμμα θα αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου της Ρόδου και θα στηρίξει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Αποσπάσματα από την ομιλία

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα, ο Γ. Λαμπρούλης μίλησε για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας που η πανδημία απλά την έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια. Έφερε παραδείγματα από τα συστήματα Υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατέρρευσαν, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αποκάλυψε την «απάτη» της κυβέρνησης ότι έχει στόχο να φτάσει τις κλίνες ΜΕΘ στον «ευρωπαϊκό μέσο όρο», όταν αυτός ο μέσος όρος είναι που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας με τους υγειονομικούς να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει το προσωπικό, να εξασφαλίσει τη λειτουργία 3.500 κλινών ΜΕΘ που είναι η αναλογία που χρειάζεται η χώρα μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, ακόμα και ο φετινός προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία ήταν μειωμένος αρχικά κατά 137 εκατομμύρια ευρώ, με τα νοσοκομεία να στενάζουν στην κυριολεξία.

Από την άλλη καυτηρίασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς ή στα ΜΜΜ, την έλλειψη δηλαδή μέτρων υγειονομικής ασφάλειας με τους εργαζόμενους τον ένα πάνω στον άλλο, θυμίζοντας τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών από εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τους όρους με τους οποίους άνοιξε ο τουρισμός, παραμερίζοντας τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μη χάσουν κέρδη οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators και οι μεγαλοξενοδόχοι. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί τη νεολαία, αλλά και το σύνολο του λαού κλίνοντας την ατομική ευθύνη σε όλες τις πτώσεις.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες και με τη νέα έξαρση της πανδημίας σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις και προτάσεις του κινήματος εκπαιδευτικών και γονιών, τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. Για την υπουργό Παιδείας, οι 15 μαθητές ανά τμήμα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, τα περισσότερα κτίρια, η εξασφάλιση επαρκούς καθαριότητας, είναι μέτρα που έχουν «κόστος», όπως ομολόγησε η ίδια. Να, γιατί έχουν προσλάβει 20.000 λιγότερους αναπληρωτές σε σχέση με πέρυσι, είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, είναι η στάση αυτή της κυβέρνησης και οι παλινωδίες της, όπως και ορισμένων «ειδικών», που δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν «προσαρμόσει» τη γνώμη τους στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής, δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για να αναπαράγονται ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας και ανορθολογισμού αλλά και αντιπαράθεση γύρω από τη μάσκα. Μια αντιπαράθεση βολική για την κυβέρνηση αφού από τη μια κρύβεται η ουσία των προβλημάτων και από την άλλη τσουβαλιάζει ως «συνωμοσιολόγους» όσους με στοιχεία καταγγέλλουν την πολιτική της.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας δόθηκε η ευκαιρία να γίνει συζήτηση για ζητήματα που προβληματίζουν τον κόσμο σήμερα.

Καταλήγοντας ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η σημερινή άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας φέρει ατόφια τη σφραγίδα όλων των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησαν και υπηρέτησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης, τη γενίκευση της «ευελιξίας», το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν στο στόχαστρό τους αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική. Να παλέψουν για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ο πραγματικός εχθρός για τον άνθρωπο είναι το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός. Η μόνη διέξοδος σήμερα -όπως τόνισε- είναι ο σοσιαλισμός, το εργατικό κράτος που μπορεί να σχεδιάσει με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, ξεριζώνοντας ως κριτήριο της ανάπτυξης το καπιταλιστικό κέρδος για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες για την κοινωνική ευημερία.

Exit mobile version