To 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Λέρο (ΦΩΤΟ)

Το ταξίδι του  46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή!», έκανε στάση και στο νησί της Λέρου, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις που προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με πολύ μεράκι, φαντασία, ενθουσιασμό και εθελοντική προσφορά από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, αγκαλιάστηκαν από πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες, κάτω από τις οποίες διεξήχθη το Φεστιβάλ, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την επιτυχία του, αλλά και ούτε επηρέασαν το πλούσιο περιεχόμενό του. Ο χώρος προσαρμόστηκε για να προφυλαχτεί η υγεία όλων των μελών, των φίλων και επισκεπτών και πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (τήρηση αποστάσεων – καθιστοί θεατές – χρήση μάσκας – αντισιπτικά).

Το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό ο Μιχάλης Ρούσσος, γραμματέας της ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε αφηγηματικό αφιέρωμα σε τρεις κορυφαίους κομμουνιστές ποιητές, τους Μπ. ΜπρέχτΝ. Χικμέτ και Γ. Ρίτσο. Τα ποιήματα που επιλέχθηκαν, φέρνοντας εικόνες από τη φρίκη του πολέμου, τα μαρτύρια της προσφυγιάς αλλά και από τους αγώνες του λαού μας, χάρισαν άφθονη συγκίνηση στους επισκέπτες.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιώργος Υφαντής, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η ολοένα και κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή, η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι πλήρως ενταγμένη στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών, μεταξύ των μονοπωλίων. Το σκληρό γεωπολιτικό “παζάρι” που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, για τις σφαίρες επιρροής και τις ΑΟΖ, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Η όξυνση την έντασης το τελευταίο διάστημα, οι επισκέψεις και οι δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, είναι προπομπός οδυνηρών συμβιβασμών για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας στον τόπο μας. Κάτω από το ψεύτικο δίλημμα “συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ή θερμό επεισόδιο” καλούν το λαό να συναινέσει στην απόσπαση των δικών του κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ της Λέρου και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ανθρώπους ξεριζωμένους από τον τόπο τους, τις οικογένειες τους ή όπως περιέγραψε ο Μπ. Μπρχτ:

“Μοιάζουν των εγκλημάτων τους απόηχος, που τα σύνορα κατάφερε να δρασκελίσει…”».

Σημείωσε επίσης ότι «το πρόσφατο κρούσμα που εμφανίστηκε στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου είναι όχι μόνο απόδειξη της κοροϊδίας της κυβέρνησης στις πλάτες των προσφύγων και των νησιωτών, αλλά και μια εικόνα από το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζει η πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση “σαν να ήταν έτοιμη από τα πριν” αξιοποιεί το κρούσμα για να προωθήσει επιθετικά τη μετατροπή της Μόριας σε κλειστό κέντρο» (Αποσπάσματα από την ομιλία)

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με το μουσικό αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, που με μεγάλη ζωντάνια ετοίμασαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και διασκέδασε τον κόσμο μέχρι το βράδυ.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών επίσης κέντρισε η θεματική έκθεση για τον πόλεμο και την προσφυγιά που είχε στηθεί στον χώρο, όπως και η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».