Site icon Το Ροδάμι

Tουρκία: παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

Την παραίτησή του από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων υπέβαλε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και «αρχιτέκτονας» του μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας – Τρίπολης, μετά από την αιφνίδια μετάταξή του το Σάββατο.

Παρότι οι πληροφορίες περί παραίτησής του δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Γιαϊτζί φέρεται να μίλησε για «κατασκευασμένες πληροφορίες» που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από το στράτευμα.

Απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι αιτία της μετάταξής του στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου το διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο, με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Γιαϊτζί να παραιτείται, γιατί «παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Exit mobile version