Site icon Το Ροδάμι

Σε…σελίδα στο Facebook και «ντουντούκα» των υπουργών της κυβέρνησης μετέτρεψε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου η ηγεσία του

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
«Αυτό το κρίσιμο διάστημα που κυβέρνηση και εργοδοσία ξεσάλωσαν, η ηγεσία του ΕΚΡ το μετέτρεψε σε…σελίδα στο Facebook και «ντουντούκα» των υπουργών της κυβέρνησης», τονίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, καθώς όπως αναφέρει, «τα συνδικάτα δε μπορεί να κατεβάζουν ρολά, όπως έκανε το ΕΚΡ με επίσημη ανακοίνωσή του».

«Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, πρέπει γρήγορα να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση και να ακουμπήσουν στο ΠΑΜΕ, στις αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα. Σε αυτή τη νέα κρίση πρέπει να απαντήσουμε κάνοντας βήματα μπροστά στην οργάνωση και τον προσανατολισμό μας», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Στην ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις αναφέρουν τα εξής:

Συνεδρίασε την Τετάρτη 6 Μάη η Διοίκηση του ΕΚΡ για πρώτη φορά μετά από περίοδο περίπου 2 μηνών. Είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής. Και στις δυο αυτές συνεδριάσεις η ΔΑΣ επισήμανε, ότι ανεξάρτητα από μέτρα προστασίας που έπρεπε να παρθούν ακόμα και αξιοποιώντας το μέσο της τηλεδιάσκεψης για τις συνεδριάσεις, τα συνδικάτα δε μπορεί να κατεβάζουν ρολά όπως έκανε το ΕΚΡ με επίσημη ανακοίνωσή του.

Αυτό το κρίσιμο διάστημα που κυβέρνηση και εργοδοσία ξεσάλωσαν, η ηγεσία του ΕΚΡ το μετέτρεψε σε…σελίδα στο Facebook και «ντουντούκα» των υπουργών της κυβέρνησης.

Στην εκτελεστική επιτροπή που προηγήθηκε του ΔΣ (30/4) η ΔΑΣ έκανε κριτική για το γεγονός ότι παρουσιάζονται ως θέσεις του ΕΚΡ πράγματα που ουδέποτε συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν. Έφερε ως παράδειγμα τη θέση περί 6μηνης επιδότησης ανεργίας με 50 ένσημα. Μια θέση που αφήνει πολλαπλώς εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Η πλειοψηφία δικαιολογήθηκε ότι επρόκειτο για παλιά θέση και ας την είχε επαναλάβει σε συνέντευξή του μια μέρα πριν ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

Με πρόταση της ΔΑΣ αποφασίστηκε στο επερχόμενο ΔΣ να συζητηθούν ολοκληρωμένα τα αιτήματα για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό βέβαια της στάσης τους είναι ότι αρχικά προγραμμάτιζαν αυτή τη συνεδρίαση μετά τις 18 Μάη, με τη δικαιολογία ότι τότε θα άρει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση…

Την ημέρα της συνεδρίασης και εφόσον τους αφορούσε το θέμα, προσήλθε αντιπροσωπεία τριών επιχειρησιακών Σωματείων εργαζομένων σε ξενοδοχεία της περιοχής μας. Με γελοία προσχήματα, η πλειοψηφία δεν τους άφησε ούτε να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.

Τα όσα είπαν ωστόσο στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της πλειοψηφίας στην» κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση ήταν αποκαλυπτικά:

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στην τοποθέτησή τους ξεκαθάρισαν ότι ήδη εκδηλώνονται οι συνέπειες μιας νέας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Το δείχνουν οι απανωτές χρεωκοπίες αεροπορικών εταιρειών και touroperators, οι χιλιάδες απολύσεις που ήδη γίνονται.

Ο κλάδος του τουρισμού θα χτυπηθεί σκληρά. Από αυτή την άποψη, ό,τι θυσίες και να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι πέρα από τις δυνάμεις τους το αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία ή πως θα πάει η σαιζόν. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν μπορεί να ζητάνε να επιδοτηθούν πάλι οι μεγαλοξενοδόχοι που θησαύρισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα στη δεκαετή κρίση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είχαν εισπράξεις – με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος- πάνω από 1 δις ευρώ το χρόνο μόνο στη Ρόδο. Έχτιζαν κάθε χρόνο καινούριο ξενοδοχείο στην κυριολεξία. Μάλιστα αυτό το έκαναν με μειωμένους μισθούς, με εντατικοποιημένη εργασία, μαθητεία, εργολαβικά συνεργεία, με μη εφαρμογή της ΣΣΕ.

Τώρα που ήρθε η νέα κρίση, ζητούν πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είτε άμεσα με περικοπές σε μισθούς, με απολύσεις, είτε έμμεσα με το κράτος, τα έσοδα του οποίου με επίσημα στοιχεία προέρχονται κατά 95% από το λαό, να τους επιδοτεί και να πληρώνει με δικά μας λεφτά τα σπασμένα τους.

Η δουλειά των συνδικάτων είναι να παλέψουν για τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι μάτωσαν 10 χρόνια, δε μπορεί να πληρώσουν ξανά. Σε αυτές τις συνθήκες τα συνδικάτα πρέπει να στέλνουν το μήνυμα ότι στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει κυβέρνηση και εργοδοσία, πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ κατέθεσαν το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων των Σωματείων του τουρισμού, μαζί με αιτήματα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Η απάντηση που δόθηκε, ήταν ότι θα το αξιολογήσουν και σε εύλογο χρονικό διάστημα συνδυάζοντάς τα και με αιτήματα που επεξεργάζονται οι ίδιοι, θα τα βγάλουν στη δημοσιότητα. Ωστόσο λίγη αργότερα κυκλοφόρησε Δελτίο Τύπου που στην ουσία τα απέρριπτε.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, πρέπει γρήγορα να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση και να ακουμπήσουν στο ΠΑΜΕ, στις αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα. Σε αυτή τη νέα κρίση πρέπει να απαντήσουμε κάνοντας βήματα μπροστά στην οργάνωση και τον προσανατολισμό μας.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη και στο Σύνταγμα, σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας, έδειξαν ότι η εργατική τάξη με οργάνωση και πειθαρχία σε όλες τις συνθήκες μπορεί να παλεύει. Να μην αφήσουν οι εργαζόμενοι να τους στήσουν πάλι στον τοίχο».

Exit mobile version