Site icon Το Ροδάμι

ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ: για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Από παλιότερη συγκέντρωση των κατοίκων της Πάρου
Εχθρικό για την υγεία των νησιωτών και την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος  με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», που συζητείται από χθες στη Βουλή, η ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: 

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο  η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να διαμορφώσει «ευνοϊκότερο έδαφος» και να προσπεράσει τα όποια «εμπόδια» στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να επιταχυνθεί η στρατηγική της ΕΕ για το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο στη διαχείριση αποβλήτων όπως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις επιμένουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αφήνοντας στο απυρόβλητο τα υπόλοιπα άρθρα, αλλά προωθεί μια σειρά αντιλαϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τη ζωή μας και το περιβάλλον. Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με την «απλοποίηση» των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων κ.α. 

Το ΚΚΕ διαφωνεί  με την λογική και τις στοχεύσεις του Νομοσχεδίου  και είμαστε αντίθετοι  με το άρθρο 93 σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μία από αυτές Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) , ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας που αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση και καταργούνται  οι ΦΟΔΣΑ. 

Η διαφωνία μας με το συγκεκριμένο άρθρο δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την λειτουργία των τοπικού ΦΟΔΣΑ (ΣΥΔΙΣΑΠΑ) όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αφού και μέσα από αυτόν υπηρετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία όσον αφορά διαχείριση των απορριμμάτων, προβλέπεται και υλοποιείται η συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων,  με δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων για τα λαϊκά στρώματα, την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. 

Η ίδρυση  Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.  

Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά:

Καλούμε τον παριανό λαό και τους φορείς του να παρέμβουν στις εξελίξεις και να μην αφήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του».

Exit mobile version