Site icon Το Ροδάμι

Η Άγκυρα υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τον ρόλο και τις αξιώσεις της στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, επαναφέρει η Άγκυρα, με κάθε τρόπο, προκειμένου να διασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την ενεργειακή πίτα της περιοχής, αλλά και καλύτερη θέση στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροής.

Το σκηνικό που στήνει η τουρκική κυβέρνηση περιλαμβάνει υπερπτήσεις, μεγάλη αεροναυτική άσκηση ανατολικά της Κρήτης -στην περιοχή που περιλαμβάνει το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης- ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και επαναφορά της διεκδίκησης 23 ελληνικών νησιών του Αιγαίου…

Μπαράζ υπερπτήσεων

Κλιμάκωση των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, σημειώθηκε σήμερα, καθώς ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 9.144 μέτρα (30.000 πόδια), στις 13.23 και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από τη Χίο στα 9.296,4 μέτρα (30.500 πόδια). Στη συνέχεια, στις 13.33 πέταξε πάνω από τη Λήμνο στα 3.048 μέτρα (10.000 πόδια) και 3 λεπτά αργότερα ξαναπέταξε πάνω από το ακριτικό νησί στα 2.743,2 μέτρα (9.000 πόδια).

Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 7.620 μέτρα (25.000 πόδια), στις 14.33. Δέκα λεπτά αργότερα το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τη Ρόδο σε ύψος από 1.371,6 μέτρα (4.500 πόδια) έως 3.048 μέτρα (10.000 πόδια) και στις 14.57 πέταξε πάνω και από τη Σύμη στα 7.924,8 μέτρα (26.000 πόδια).

Συνολικά σήμερα, 7 τουρκικά αεροσκάφη 3 (6 F-16 και ένα ελικόπτερο), πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 31 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου. Εννέα από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Όλα τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και τρεις εικονικές αερομαχίες, με τα ελληνικά μαχητικά τα οποία τα αναγνώρισαν και τα αναχαίτησαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σε εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Σε επιφυλακή βρίσκεται σχεδόν το σύνολο του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Mavi Vatan» (Γαλάζια Πατρίδα).

Πρόκειται για μία άσκηση η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μάη, με το βασικό της σκέλος να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου:Την περιοχή που περιλαμβάνει το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ανατολικό άκρο της περιοχής της άσκησης συμπίπτει με τα δυτικά όρια της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με παράνομη NAVTEX, για έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Για «έννομα και κυριαρχικά δικαιώματα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, επικρίνοντας τις αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας για τις κινήσεις του «Γιαβούζ», επανέλαβε ότι «η Τουρκία έχει έννομα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», όπως και ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους του νησιού (της Κύπρου), ως συνιδιοκτήτες του». Σημείωσε δε ότι «σήμερα απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν οι μαξιμαλιστικές συμπεριφορές Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που στρέφονται κατά των συμβιβασμών», καταλήγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί το ρόλο και τις αξιώσεις της στην περιοχή επανέφερε η Τουρκία και με άλλη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε προς απάντηση επικρίσεων του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για το «ενδιαφέρον» της Άγκυρας να στείλει βοήθεια (μάσκες κλπ.) σε ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Σερβία) για την πανδημία. Η Άγκυρα έσπευσε να εκφράσει δυσαρέσκεια, επειδή η Γαλλία «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και επειδή υιοθετεί μια στάση που «διαβρώνει τη δυναμική της λύσης στο Νησί (σ.σ. την Κύπρο) και επίμονα αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του συμμάχου της, της Τουρκίας». Συστήνει δε στο Παρίσι «να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Επανέρχονται οι διεκδικήσεις ελληνικών νησιών

Στο μεταξύ, νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις», επαναφέρει διεκδικήσεις της Άγκυρας ακόμα και για μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσιάμ»- ο Γιαϊτζί αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 23 νησιά και συγκεκριμένα τα: Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων και επομένως «ακυρώνεται» η «μεταφορά» των συγκεκριμένων νησιών στην Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από 902.gr

Exit mobile version