Site icon Το Ροδάμι

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 6 μετά τα μεσάνυχτα, συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα.

Με παράτυπη τουρκική Νavtex, η Άγκυρα δέσμευσε μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα μέχρι και τις 18 Ιούλη. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί στην ιταλική «ΕΝΙ» και τη γαλλική «Total».

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Αnti-navtex, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα γίνει την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τη στάση της Τουρκίας καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παράλληλα με την καλλιέργεια των γνωστών ψευδαισθήσεων για τη στάση της ΕΕ. «Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή», σημείωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αναδημοσίευση από το 902.gr

Exit mobile version