Εντολή για κράτηση και παραπομπή σε δίκη από τις τουρκικές αρχές

ελληνοτουρκικά σύνορα

ελληνοτουρκικά σύνοραΕντολή για κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έδωσε η τουρκική εισαγγελία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει συνταχθεί λίστα κατηγοριών κατά των δύο στρατιωτικών. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης  αναφέρουν ότι οι δύο στρατιωτικοί, θα οδηγηθούν τη Δευτέραενώπιον του δικαστηρίου της Ανδριανούπολης με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της πόλης. Νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για κατηγορίες περί κατασκοπίας.

Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατασχέθηκαν και ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές.

Η απόφαση των εισαγγελικών αρχών ελήφθη μετά τις καταθέσεις που έδωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ πέρασαν σε τουρκικό έδαφος καθώς έχασαν τον προσανατολισμό τους, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Παρέμβαση του Πρέσβη των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ, είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών,ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσπάθησε να παρουσιάσει ως «απολύτως τυπικό» το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για παράνομη είσοδο «και αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, εξαιτίας ενός λάθους που οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες. Επίσης, χαρακτήρισε «συνομωσιολογικά σενάρια» τα περί διαπραγματεύσεων για πιθανή ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία «σε καλό κλίμα» με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αντιδράσεις απο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα», δηλαδή η «άμεση επιστροφή» των δύο στρατιωτικών, «όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρ. Λοβέρδος, δήλωσε πως το κόμμα του ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στη διαδικασία του αυτοφώρου. «Ενημερωθήκαμε, επίσης, ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Τέλος, ενημερωθήκαμε πως το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη», πρόσθεσε.

πηγή:902.gr